Presentació

Els Premis literaris de Cadaqués constitueixen una de les activitats més rellevants que s’organitzen en l’àmbit cultural d’aquesta vila, conjuntament amb la celebració de Festival de Música i les exposicions al Museu municipal.

Aquests premis estan fortament consolidats en el panorama literari català en el qual gaudeixen d’un alt prestigi. Prova d’això n’és la qualitat dels participants en aquests premis i la remarcable categoria dels membres del jurat.

Els premis van ser creats per servir d’homenatge a persones nascudes o fortament vinculades a Cadaqués, les quals varen tenir un pes molt important, no tant sols per la seva destacada vàlua en l’activitat literària o periodística, sinó per la seva personalitat, humanisme i repercussió en la riquesa cultural del nostre país.

Modalitats Premis literaris Cadaqués

En el marc de la Setmana Cultural, s’adjudicaran els Premis Literaris de Cadaqués en les seves tres modalitats:.
=

Premi periodístic “Cadaqués a Carles Rahola”

És el primer premi que es va instituir, per a homenatjar un cadaquesenc que era un gran humanista. Un pacifista, i catalanista que va lluitar amb la paraula i la ploma per una societat més justa i que va ser afusellat per les tropes franquistes.

=

Premi de poesia catalana “Cadaqués a Rosa Leveroni”

Instituït l’any 1986, mesos després de la mort de la poeta a Cadaqués. Rosa Leveroni no va néixer a Cadaqués però la seva vinculació amb el poble va ser molt estreta, hi va viure molts anys en una caseta a Port Lligat; anteriorment ja des dels anys quaranta estiuejava a Cadaqués, envoltada d’un selecte grup d’estiuejants intel·lectuals, com ara, Carles Riba i Clementina Arderiu. D’ella va ser la idea de regalar una caseta a Cadaqués al matrimoni Riba, que n’eren uns enamorats i mai haurien pogut obtenir-la per mitjans propis. El premi es va constituir com a reconeixement a la tasca realitzada en el poble en l’àmbit cultural i homenatge a una de les clàssiques de la nostra literatura.

=

Premi de reconeixement a la trajectòria literària “Cadaqués a Quima Jaume"

aquest premi va ser instituït l’any 1993, després de la mort de la poeta cadaquesenca, i la primera convocatòria es va celebrar l’abril del 1994. Com a dona il·lustre de la vila, i com a bona escriptora del segle XX, es va pensar en fer un homenatge a la qualitat de la seva obra, amb una forta empremta de Cadaqués, que en reflecteix tant els punts més emblemàtics de la personalitat i força del poble com les vivències de l’autora fortament arrelades en ella, i també a la seva qualitat humana, a la seva implicació constant en tots els àmbits socials i culturals cadaquesencs, atorgant el seu nom a un premi literari relacionat amb la creació poètica.

Aquest premi s’atorga a un treball que tracti la creació poètica, ja sigui des del vessant assagístic –sobre la biografia o l’obra de qualsevol poeta de la literatura universal- o recull poètic editat. Aquest premi exclou recull poètic inèdit, atès que aquesta modalitat ja està contemplada en el premi dedicat a Rosa Leveroni, d’anterior creació, i que la mateixa Quima Jaume va ajudar a crear.

$

Activitat literària escolar

Conjuntament amb l’Institut Escola Caritat Serinyana-Cap de Creus, s’organitzen els Jocs Florals, amb l’objectiu de potenciar i estimular l’interès per a l’expressió i producció artística dels escolars.

PATROCINA

COL·LABORA

CONVOCATÒRIES

CADAQUÉS CARLES RAHOLA

40a Convocatòria, 2023
Data entrega abans del 28/3/2023

CADAQUÉS ROSA LEVORONI

36a Convocatòria
Data entrega abans del 24/3/2023

CADAQUÉS QUIMA JAUME

28a Convocatòria

Contacte

telèfon

972 25 82 00

CORREU ELECTRÒNIC

informacio@cadaques.cat

Ajuntament Cadaqués

Carrer d'en Silvi Rahola, 2
17488 Cadaqués