Cadaqués a Rosa Leveroni

Rosa Leveroni i Valls neix a Barcelona l’1 d’abril del 1910.
Als quinze anys publica els seus primers versos a la revista Patufet, i comença a tenir clara la seva vocació literària. Tot i que el seu pare la pressiona perquè es dediqui al negoci familiar, als dinou anys, coincidint amb la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, entra a l’Escola de Bibliotecàries.

La seva obra poètica consta dels llibres de poemes Epigrames i cançons (1937), Presència i record (1952). El 1981 es va publicar el volum Poesia que aplega els dos anteriors més una sèrie d’inèdits.

En l’obra poètica hem d’incloure les traduccions de poetes portuguesos (Teixeria de Pascoaes) publicades a la revista Poesia -que dirigia J. Palau i Fabre, de poetes en llengua anglesa com T.S. Eliot, Edith Sitwell i Chistina Rossetti.

La seva obra en prosa està  recollida  en el llibre Contes, publicat pel Edicions LaSal (1985), a cura d’Helena Valentí, i un assaig que porta per títol El meu Ausiàs March.

Més informació

L’any 1933 rep una beca per anar a Madrid a fer una tesina sobre literatura infantil. En tornar, entra a treballar a la biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant la guerra civil fa dos cursos de la carrera de Filosofia i Lletres. L’any 1937 és finalista al premi Joaquim Folguera amb el llibre Epigrames i cançons, que publica l’any 1938, prologat per Carles Riba.

El 1939, després de la Guerra Civil, la depuració de funcionaris de la Generalitat fa que perdi la feina com a bibliotecària de la Universitat Autònoma. Durant la dècada dels quaranta, Leveroni dedica tota la seva energia a la resistència cultural catalana enfront de la repressió franquista, i es converteix en l’ànima del grup intel·lectual que Carles Riba forma al seu voltant. És ella qui distribueix clandestinament les Elegies de Bierville de Riba, qui actua de contacte entre els intel·lectuals catalans de l’interior i els de l’exili, i és una de les primeres col·laboradores de la revista Poesia (fundada el 1940) i de la revista Ariel (fundada el 1946).

L’any 1952 publica un segon volum de poesia, Presència i record, prologat per Salvador Espriu. La mort del seu pare, l’obliga a centrar-se en el negoci familiar. En aquesta època assisteix assíduament als congressos de literatura catalana que se celebren a Anglaterra, organitzats per la Catalan Society, entitat de la qual és membre. Durant les dècades dels seixanta i dels setanta, la seva figura es manté cada vegada més apartada i aïllada de l’escena literària catalana, fet al qual també contribueix el seu silenci poètic.

L’any 1981 publica el volum Poesia, que recull tota la seva obra poètica, amb pròleg de Maria Aurèlia Capmany i dos epílegs de Carles Riba i Salvador Espriu, escrits respectivament el 1938 i el 1950 i que havien prologat els dos reculls poètics. L’any següent, el conjunt de la seva obra és reconegut amb l’atorgament de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Mor l’agost del 1985, poc abans que es publiqui un volum de contes que recull la seva producció narrativa. És enterrada a Portlligat.

 

i

Bases dels Premis Literaris Cadaqués

Descarrega el PDF amb l'informació de les bases de les 3 modalitats dels Premis.

i

Bases dels Premis Literaris Cadaqués

Descarrega el PDF amb l'informació de les bases de les 3 modalitats dels Premis.

Bases del 36a premi de poesia catalana

1. Aquest premi s’atorgarà al millor recull de poemes presentat, inèdit i en llengua catalana.

2. L’import del premi será de 2.000€ i una obra de l’artista Ramón Moscardó.

3. Les obres que aspirin a aquest premi hauran de tenir una extensió suficient per a un llibre. Caldrà enviar un arxiu de l’obra en format digital (.PDF) i una còpia en format paper, grapada i sense coberta de plàstic.

En el format digital s’enviaran a la següent adreça electrònica: informacio@cadaques.cat. A l’arxiu caldrà que consti el nom de l’autor, el DNI, el domicili, l’adreça electrònica i el telèfon de contacte. En el cas d’obres presentades sota pseudònim, els originals s’hauran de trametre igualment per correu electrònic, però les dades personals s’hauran d’enviar en un sobre tancat -havent indicat a la part exterior del sobre el títol i el pseudònim amb els quals s’ha presentat al Premi- a l’atenció del Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2022, Ajuntament de Cadaqués, C/ Silvi Rahola, 2 – 17488 Cadaqués.
Per a la còpia en format paper les condicions són les mateixes i s’enviarà directament a l’adreça esmentada de l’Ajuntament de Cadaqués.

4. No es retornaran les còpies presentades.

5. No seran tingudes en compte les obres que hagin estat premiades en altres concursos.

6. Les obres aspirants al premi hauran de ser presentades abans del dia 24 de març de 2023 a les oficines de l’Ajuntament de Cadaqués, C/ Silvi Rahola, 2 – 17488 Cadaqués.

7. L’adjudicació del premi tindrà lloc el dia 29 d’abril de 2023, a Cadaqués, i el veredicte, inapel·lable, serà anunciat per la secretària del jurat.

8. L’Ajuntament publicarà l’obra guanyadora en la col·lecció Culip de l’editorial Llibre del Segle.

9. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació íntegra de les Bases.

JURAT DEL PREMI CADAQUÉS  A ROSA LEVERONI

Vicenç Altaió

Lluís Calvo

Vinyet Panyella

Caterina Riba

Rosa Ardid (com a secretària)

CONVOCATÒRIES

CADAQUÉS CARLES RAHOLA

40a Convocatòria, 2023
Data entrega abans del 28/3/2023

CADAQUÉS ROSA LEVORONI

36a Convocatòria
Data entrega abans del 24/3/2023

CADAQUÉS QUIMA JAUME

28a Convocatòria

Contacte

telèfon

972 25 82 00

CORREU ELECTRÒNIC

informacio@cadaques.cat

Ajuntament Cadaqués

Carrer d'en Silvi Rahola, 2
17488 Cadaqués